Dossier ZorgICT

Faexit: Amsterdamse ziekenhuizen Faxloos

10/7/2023

Even de faxgebruiken om wat informatie op te sturen; is dat niet allang verleden tijd? Dat is niet het geval voor een groot aantal Nederlandse zorginstellingen die nog gebruikmaken van de fax als communicatiemiddel, ondanks dat dit niet meer aan de huidige normen qua informatiebeveiliging voldoet. Daarnaast past het gebruik van de fax niet in de beweging om patiënteninformatie gestructureerd vast teleggen, zodat data hergebruikt kunnen worden. Kortom, tijd voor verandering dus! 

 

Het landelijke programma Faexit is een samenwerking tussen RSO Nederland, VZVZ en Zorgverzekeraars Nederland en heeft als doel dat eind 2024 de fax niet meer wordt gebruikt in de Nederlandse gezondheidzorg. Via een regionale aanpak helpt Faexit zorginstellingen bij het doorvoeren van deze gedragsverandering en het vinden van de (vaak al voorhanden) alternatieve manieren van communicatie. Namens RSO Sigra coördineert AusserhoferBos het Faexit programma in de regio’s Amsterdam, Amstelland, Almere en Gooi-Vechtstreek. Vanuit AusserhoferBos werken Lisanne Notenboom en Amei van den Heuvel (regio projectleiders) aan dit project.  

 

En niet zondersucces! Per 1 juli 2023 maakt geen van de ziekenhuizen in Amsterdam en Amstelland meer gebruik van de (digitale) fax in haar zorgproces. Een mooie mijlpaal binnen het Faexit project en een flinke stap in de goede richting naar een faxloze regio. Dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd aan deze verandering! 

 

De komende maanden zal het projectmanagementteam zich focussen op het verder uitfaseren van de fax bij huisartsenpraktijken en apotheken in Amsterdam-Amstelland en de regio Almere-Gooi-Vechtstreek.